Mener den kristne sangskatten er utrydningstruet

FREDNINGSPROSJEKT: Sveinung Hølmebakk har funnet fram sanger fra oppveksten i menigheten hjemme på Karmøy.

Publisert: 25.10.2019

Når Sveinung Hølmebakk (42) har konsert i Tjøme kirke 29. oktober, er det ikke bare sine egne sanger han kommer til å synge. Denne gangen ønsker han å rette oppmerksomheten mot den kristne sangskatten vår.

- For en tid tilbake begynte jeg å bla i kristne sang- og salmebøker. Der fant jeg mange av de sangene jeg var oppvokst med fra menigheten hjemme på Karmøy. Det slo meg plutselig hvor få av disse sangene vi synger i dag, forteller Sveinung. - Jeg innså at store deler av denne sangskatten er i ferd med å forsvinne fra mange menigheter og kirker i dag, bestemte jeg meg for at jeg ville spille inn noen av dem og løfte dem fram i lyset igjen. Det har blitt til CD’en «Arvesang» som kom ut tidligere i høst.

 

Ikke bare 100 år gamle salmer

- Når vi snakker om den kristne sangskatten, tenker vi gjerne på salmer og åndelige viser som er skrevet for mer enn 100 år siden. Men det fins veldige mange flotte sanger som er langt yngre og som nå dessverre er utrydningstruet. Derfor har jeg også tatt med sanger som er skrevet på 70- og 80-tallet, sier Sveinung. På konserten får du høre sanger som «Det enda som bär», «Jag har hört om en stad» og «Eg har fred i mi sjel» som er Sveinung Hølmebakks egen gjendiktning av den amerikanske hymnen «It is well with my soul». 

Sveinung Hølmebakk forteller at han har valgt et gjennomsiktig lydbilde med få instrumenter på denne innspillingen.

- Jeg har kun med meg en pianist, en gitarist og en som spiller Hammond-orgel. Jeg ønsker å ta lytteren med tilbake til benken på bedehuset, og jeg håper jeg har klart å formidle den gleden og inderligheten jeg selv har for disse sangene, sier Hølmebakk.

En kjær artist i kristne kretser

På høstens turné besøker han Løken, Tjøme, Mjøndalen, Kristiansand, Sotra og Høvåg, Feda og Bygland. Sveinung Hølmebakk har i løpet av de siste årene etablert seg som en av landets mest kjente kristne artister, og mange har etterhvert fått et nært og kjært forhold til sangene hans.

 

- Jeg gjør aldri en konsert uten å synge "Han vil gå med deg", "Frykt ikkje for i morgon" og "Du kan seia alt til Jesus". Mange forbinder meg nok også med Bill og Gloria Gaithers sang "Then came the morning" eller "Så kom morgonen" som er tittelen på min gjendiktning, sier Sveinung.

Humor

Mange forbinder også Sveinung Hølmebakk med humor. Han har gitt ut to vitsebøker og krydrer alltid konsertene sine med morsomme historier mellom sangene.

 

- Vi trenger å le litt. Latter og sang gjør oss til mer harmoniske mennesker, sier den glade artisten.

 

Sveinung Hølmebakk bor i Kristiansand men er født på Karmøy i 1977. Han har mastergrad i utøvende sang fra Griegakademiet i Bergen og har studert musikkvitenskap ved NTNU Trondheim og Universitetet i Oslo. Han har deltatt i en rekke TV-programmer, deriblant Beat for Beat, Ti på Topp, Kvelden før kvelden, Sommeråpent og Førkveld. Sammen med Nordic Tenors vant han Komiprisen for Beste Nykommer i 2006 og var musikalsk toastmaster i HM Kong Haralds 70-årsdag.